torstai 13. elokuuta 2009

Italialainen risotto

Ystävien pyynnöstä laitan tänne nyt ohjeen risottoon, joka on hurmannut monet. Tämän ruoan tekemisen on minulle opettanut italialainen ystäväni kädestä pitäen. Kun seuraat ohjetta tarkasti, saat syötäväksesi maailman parasta risottoa :).

Tästä riittää 2 - 3 hengelle.

Tarvitset:

1 litra kasvislientä (keitä litra vettä ja sulata sinne yksi kasvisliemikuutio)
2 dl abrorio-riisiä
1 dl valkoviiniä
oliiviöljyä
voita
1 sipuli
(1 sellerinvarsi)
1 pkt kirsikkatomaatteja
parmesaania raastettuna
pieni kesäkurpitsa
suolaa ja pippuria maun mukaan
1/2 tl sahramia
1 pkt halloumia
rucola-ruukku

Alkuvalmistelut:

Viipaloi halloumi ja paista pannulla viipaleet kullanruskeiksi. Laita lautaselle jäähtymään.

Pilko kaikki vihannekset valmiiksi ennen risoton tekemisen aloittamista. Kun alat valmistaa tätä ruokaa, et ehdi pilkkoa samalla, sillä sinun täytyy sekoittaa riisiä koko ajan. Eli, silppua sipuli ja selleri mahdollisimman pieniksi, halkaise kirsikkatomaatit ja pilko kesäkurpitsa pieniksi kolmioiksi. Valmista kasvisliemi ja raasta vielä parmesaanikin valmiiksi.

Risoton valmistaminen:

Laita paksupohjaiseen kattilaan oliiviöljyä ja nokare voita. Laita hella miedolle lämmölle (asteikolla 1 - 12 valitse 8) ja odota, että voi on sulanut. Laita kattilaan sipuli- ja sellerisilppu. Kuullota sipuli ja selleri pehmeiksi, mutta älä missään nimessä ruskista niitä! Kuullotukseen menee noin 5 minuuttia. Laita riisi kattilaan ja sekoita. Anna riisin imeä rasvaa itseensä hetki. Kaada sitten kattilaan valkoviini, sekoita ja anna viinin haihtua. Pidä kasvisliemi ja kauha koko ajan lähettyvillä, jotta voit heti viinin haihduttua alkaa lisätä lientä riisiin.

Kasvikset voi lisätä risottoon monessa eri vaiheessa (jokaisella "risottoihmisellä" on tästä oma näkemyksensä). Itse laitan kirsikkatomaatit viinin haihtumisen jälkeen ja sekoittelen niitä hetken ennen liemen lisäämistä. Eli, laita kaksi kauhallista kasvislientä riisin sekaan ja sekoita koko ajan. Kun ensimmäiset kauhalliset lientä ovat imeytyneet riisiin voit laittaa sekaan kesäkurpitsanpalat ja hiukan mustapippuria. Laita taas lisää lientä, sekoita kunnes riisi imee liemen itseensä, ja jatka näin kunnes riisi on kypsää. Risottoriisin ei tarvitse olla aivan kypsää, vaan siihen voi jäädä pieni rapeus. Sekoita sahrami viimeiseen kauhalliseen kasvislientä. Kun riisi on mielestäsi sopivan kypsää, laita levy pois päältä ja sekoita parmesaani riisiin. Tarkasta risoton suolaisuus ja lisää tarvittaessa suolaa.

Annostele risotto lautasille, laita jokaisen annoksen päälle 2 - 3 viipaletta halloumia ja koristele rucolalla! Nam!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti