keskiviikko 20. elokuuta 2014

Meksikolaistyylinen papukeitto


Sain aikaiseksi niin herkullisen keiton, että se innosti minua taas kirjoittelemaan tänne. Tässä onkin ollut pitkä tauko välissä lomien yms. takia. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä, jos meksikolaistyyppiset maut ovat mieleen. Keitto lämmittää ihanasti näin alkusyksyn sateisillä säillä.

Tästä satsista tulee 3 - 4 annosta riippuen ruokahalusta...

2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
oliiviöljyä
4 rkl tomaattipyreetä
1 - 2 rkl kasvisfondia (tarkista käyttämäsi fondin suositus nestemäärään suhteutettuna) tai kasvisliemikuutio
n. 7 dl vettä (lisäile sen mukaan, miten sakeaa keitosta haluat)
2 porkkanaa
pala kaalia (ei kovin iso, voi jättää poiskin)
1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
1 tölkki mustia papuja (esim. GoGreen tai vastaava määrä itse keitettyjä)
1 tölkki isoja valkoisia papuja (esim. GoGreen)
mustapippuria
suolaa tarpeen mukaan
1 tl punaviinietikkaa

Päälle lisukkeeksi:
1 punainen tuore chilipalko (viipaloituna)
kourallinen tuoretta korianteria (hienonnettuna)
1 rkl limen mehua
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi ranskankermaa ja nachoja.

Aloita viipaloimalla ja pilkkomalla kaikki vihannekset. Leikkaa valkosipulit ja sipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi sekä viipaloi paprikat, kaali ja porkkanat pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi. Kuullota valkosipuleita ja sipuleita oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää muut vihannekset sekä kasvisfondi ja anna hautua hetki sekoitellen. Lisää tomaattipyree sekä mustapippuria ja sekoittele hetki, jotta maut imeytyvät vihanneksiin. Lisää vettä ja seuraile vähän, mikä määrä tuntuu sopivalta. Anna kiehahtaa hetki ja lisää pavut. Tarkista maku ja lisää etikka sekä tarvittaessa suolaa. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä n. 10 min. Seuraa kasvisten kypsymistä.

Lisukkeeksi keiton päälle tein salsatyyppisen sekoituksen tuoreesta chilistä, korianterista, oliiviöljystä ja limen mehusta. Päädyin kokeilemaan tällaista, koska en halunnut laittaa itse keittoon chiliä, jotta lapsemmekin söisi keittoa. Salsa onnistui hyvin ja maut sopivat erinomaisesti yhteen tomaattisen papukeiton kanssa. Keiton päälle laitoin lisukkeen seuraksi ranskankermaa ja murskattuja nachoja (nachot puuttuvat kuvasta). Maistui ihanalta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti