perjantai 1. heinäkuuta 2011

Linssi-papumuhennos intialaiseen tapaan


Pääsinpä vihdoin pitkästä aikaa kirjoittelemaan tänne blogiini. Olen ollut äitiyslomalla kohta yhdeksän kuukautta, ja ruokaharrastus on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle. Nyt alkaa vauvapöhnä haihtua, ja voin taas palata rakkaan harrastusteni pariin.

Tällainen linssi-papumuhennos syntyi tänään. Seuraksi sopivat tofu-seesamkuutiot, jeerajogurtti ja mango chutney. Tulisuutta tähän ruokaan voi laittaa maun mukaan. Itselläni chiliä lurahti oikein kunnolla, ja kehittelin seuraksi jogurttikastikkeen tasaamaan tulisuuttta. Reseptissä on käytetty tällä kertaa mustapapuja, punaisia linssejä ja bataattia. Mustapapujen sijaan voit käyttää makusi mukaan muita papuja, kikherneitä tai keltaisia herneitä. Itse keitän aina papuja pakastimeen valmiiksi, josta niitä on helppo napata ruokiin. Myös purkkipavut käyvät yhtä hyvin. Mausteiden on hyvä olla tuoreita, jotta ruoasta tulee mahdollisimman maukasta. Ainakin inkivääriä ja chiliä saa lähikaupoista, joten niihin kannattaa panostaa.

2 isoa valkosipulin kynttä
3 cm pala tuoretta inkivääriä
1-2 palkoa tuoretta chiliä
1 iso sipuli
voita kuullottamiseen
1/2 bataatti kuutioina
2 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio (tai keittämiseen valmista lientä)
muutama desi papuja, herneitä, muita linssejä yms.


Aloita viipaloimalla valkosipulinkynnet ja chilit, kuutioimalla sipuli ja raastamalla inkivääri. Kuumenna voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää ainekset kattilaan. Kuullota hetki ja joukkoon curry ja jauhettu korianteri. Varo polttamasta mausteseosta! Sitten lisää hiukan vettä ja kasvisliemikuutio. Kiehauta ja kaada sekaan linssit ja bataattikuutiot. Tarkkaile veden määrää ja lisää sitä tarpeen mukaan. Hauduttele miedolla lämmöllä, mutta niin että seos kiehuu, kunnes bataatit tuntuvat kypsiltä. Lisää sitten mukaan pavut ja hauduta vielä hetki. Nyt muhennos on valmista, ja voit tarjoilla sitä joko riisin kera tai ilman. Lisukkeeksi kannattaa ehdottomasti laittaa mango chutneyta. Sitä saa useimmista isommista ruokakaupoista. Jos haluat, voit tehdä seuraksi myös jeerajogurttia. Siihen tarvitset 2 dl maustamatonta jogurttia esim. Turkkilaista jogurttia, ripauksen jeeraa ja puolikkaan, viipaloidun banaanin. Sekoita ainekset ja tarjoile heti.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Papukeitto

Tämä ihanainen papukeittoresepti syntyi aivan vahingossa ja yksinkertaisista aineksista. Keitto lämmittää ihanasti talven keskellä :).


1 sipuli
1 varsi selleriä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuina
oliiviöljyä
1 luomu kasvisliemikuutio
2 laakerinlehteä
kuivattua tai tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
3-4 rkl tomaattipyreetä
2 porkkanaa
1 paprika (tai esim. 2 puolikasta eriväristä paprikaa)
erilaisia kypsiä papuja haluamasi määrä (Itse laitoin musta- ja kidneypapuja n. 4 dl) 

Viipaloi kaikki vihannekset pieniksi. Kuullota valkosipulit, sipuli ja selleri runsaassa oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon, sekoittele hetki ja laita sekaan tomaattipyree. Sekoita ja lisää pari desilitraa vettä, liemikuutio, laakerinlehdet ja muut mausteet. Kiehuttele n. 10 minuuttia. Sitten lisää vettä sen verran kuin haluat ja sekoita lopuksi keittoon paprikat ja pavut. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes vihannekset ovat kypsiä.

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Munakoisopaistos - parmigiana di melanzane





2 munakoisoa
suolaa
hyvää oliiviöljyä
1 sipuli kuutioituna
4 valkosipulinkynttä
1 prk kuorittuja tomaatteja
2 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria myllystä
2 palloa mozzarellaa viipaloituna
3 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 dl parmesaania raastettuna

Viipaloi munakoisot ohuen ohuiksi viipaleiksi. Mitä ohuemmiksi onnistut ne viipaloimaan, sitä mehukkaampaa tästä ruoasta tulee. Itse viipaloin munakoisot pituussunnassa erittäin terävällä veitsellä. Sen jälkeen munakoison viipaleet täytyy itkettää. Ripottele viipaleiden päälle runsaasti suolaa ja laita ne siivilään. Aseta viipaleiden päälle lautanen, jonka päällä on paino. Ylimääräinen vesi valuu viipaleista pois siivilän kautta. Kuivaa munakoisot ja paista runsaassa oliiviöljyssä. Vaihtoehtoisesti voit grillata viipaleet itkettämisen jälkeen uunissa ilman öljyä. Näin saat ruoasta kevyemmän.

Laita oliiviöljyä pannulle ja pehmitä siinä valkosipulit ja sipuli. Lisää tomaattipyree ja kuumenna hetki. Sitten lisää kuoritut tomaatit. Laita sekaan hieman suolaa ja mustapippuria. Anna hautua rauhassa, mitä pitempään sen parempaa kastikkeesta tulee.

Sitten on aika koota ruoka uunivuokaan. Laita vuoan pohjalle hieman tomaattikastiketta. Sitten lisää sen päälle kerros munakoisoviipaleita, hieman parmesaania ja muutama viipale mozzarellaa. Ripottele pinnalle myös vähän basilikaa. Toista kerroksia niin kauan kuin aineksia riittää. Päällimmäiseksi kerrokseksi laita mozzarellaa.

Kerrokset pinottuina


Paista ruokaa 175 asteessa noin tunti. Ruoka on valmista, kun munakoisot ovat aivan pehmeitä ja päällimmäinen kerros mozzarellaa kauniin ruskeaa.

Ps. Jos pidit tästä, kokeile myös pyörtynyttä imaamia!

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Ihana muropohjainen omenapiirakka

Murotaikinapohja:

125 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos ja sekoita tasaiseksi nopeasti.

Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia 175 asteessa. Samalla viipaloi omenat ja valmista kauramuroseos.

Kauramuroseos:

50 g voita
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia

Sulata voi ja lisää muut ainekset joukkoon. Sekoita huolellisesti. 

Nyt voit ottaa piirakkapohjan uunista. Painele omenaviipaleet piirakkapohjaan ja ripottele kauramuroseos omenoiden päälle. Paista vielä n. puoli tuntia 175 asteessa. Tarkasta kypsyys. Tarjoile  vaniljajäätelön kanssa.

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Tofu-korianterivokki


Tämä ihana tofu-korianterivokki syntyi, kun minun alkoi tehdä mieli bar 9:n korianterinuudeleita. Päätinkin kokeilla tehdä sitä kotona, toki soveltaen ja muistellen ihanan 9:n vokin aromeita.

1 pkt luomu-tofua
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
puolikas kesäkurpitsa
puolikas punainen paprika
1 tl chilijauhetta tai yksi tuore chilipaprika
1 rkl keltaista currya
puoli ruukkua tuoretta korianteria
luomu-kookosrasvaa
n. 1 rkl tai maun mukaan Ketjap manis -soijakastiketta
n. 1,5 rkl Bragg-soijakastiketta
1 limen mehu
seesamin siemeniä ja seesamöljyä maun mukaan (jos haluat)
littania munanuudeleita tarpeen mukaan

Leikkaa tofu n. 1 cm x 1 cm x 1 cm kuutioiksi ja paista ne vokkipannulla kullaruskeiksi kookosrasvassa. Siirrä kuutiot sivuun, lisää pannuun lisää rasvaa sekä chili ja curry. Anna mausteiden lämmetä ja lisää sitten joukkoon kuutioitu sipuli ja valkosipulin kynnet. Paista hetki kuumalla pannulla ja lisää joukkuun pitkiksi suikaleiksi siivutut porkkanat. Paista n. 2 minuuttia ja lisää kesäkurpitsan suikaleet. Paista n. 1 min ja lisää lopuksi ohuet paprikan suikaleet. Lisää tofukuutiot sekä soijakastikkeet ja anna hautua pari minuuttia. Vihannesten on tarkoitus jäädä hiukan raaoiksi. Tarkista suolaisuus ja lisää tarpeen mukaan soijaa. Kun vihannekset ovat hiukan kypsyneet, laita liesi pois päältä. Jos haluat, voit laittaa mausteeksi seesamin siemeniä ja seesamöljyä. Lopuksi lisää silputtu korianteri ja limen mehu. Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja sekoita hyvin vihannesten joukkoon.

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Mansikoita, mansikoita, mansikoita!



Mansikka-aika on parhaimmillaan, ja itselläni se johtaa siihen, että laitan mansikkaa usein joka ruokaan. Lempilajikkeeni on ehdottomasti polka (myös kuvassa). Polka on tummanpunainen, melko pieni ja makea lajike, ja mikä parasta, siinä on hieman metsämansikan makua. Maailman paras mansikkahillo syntyy myös polkasta. Kannattaa tehdä sitä nyt runsaasti varastoon. Tässä siis muutama mansikka-aiheinen resepti heinäkuulle :).




Mansikka-fetajuustosalaatti
2 - 3 annosta

7 pientä perunaa keitettynä
1/2 l mansikoita
1/2 ruukkua rukolaa
tuoreita basilikanlehtiä maun mukaan
100 g fetaa
muutama aurinkokuivattu tomaatti pieninä siivuina


Kastike

1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa perunat ja mansikat neljään osaan ja laita ne kulhoon. Tässä vaiheessa sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää kastike perunoiden ja mansikoiden joukkoon. Sekoita, ja anna maustua hetki. Lisää sitten rukola ja basilika sopiviksi suupaloiksi revittyinä, sekä feta ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita varovasti.




Letut ja mansikkahillo

Peruslettutaikina

Tämä on oikein hyväksi havaittu ja helppo lettutaikina. Rautapannulla ja voissa paistettuna letut onnistuvat varmasti! (Ja maistuvat toooosi hyviltä!)

Tästä satsista tulee n. 8 isoa lettua

4 dl luomumaitoa
2 luomumunaa
2 dl jauhoja
1 tl suolaa

Sekoita puolet maidosta ja munat. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita huolellisesti. Sitten kaada mukaan loput maidosta ja suola. Sekoita, ja anna turvota vähintään puoli tuntia. Sitten taikina onkin valmis paistettavaksi.

Maailman PARAS mansikkahillo

2 l mansikoita (polka)
0,5 dl vettä
0,5 kg hillosokeria

Poista mansikoista kannat ja laita ne kokonaisina tilavaan kattilaan. Kaada vesi kattilan pohjalle ja laita levy miedolle lämmölle. Kun vesi alkaa höyrytä, lisää joukkoon sokeri. Sekoita varovasti, jotteivat mansikat rikkoutuisi. Kun sokeri on sulanut joukkoon, lisää hiljalleen lämpöä kunnes seos alkaa kiehua. Kiehuttele varovasti koko ajan sekoittaen n. 15 minuuttia. Anna hillon seistä kattilassa ilman sekoittamista puoli tuntia ja poista sen jälkeen lusikalla hillon päälle muodostunut vaahto. 

Kahdesta litrasta tulee 5 pientä purkkia hilloa (2 dl). Desinfioi purkit uunissa ennen hillon purkittamista 150 astetta, 15 min). Nostele kauhalla hillo purkkeihin ja anna purkkien jäähtyä seuraavaan päivään, ennen kuin nostat ne jääkaappiin.

Hilloa voi syödä esimerkiksi lettujen kanssa, mutta se maistuu myös leivän päällä, jäätelön kera tai jogurtissa.

torstai 17. kesäkuuta 2010

New York - cheesecake

Tämä ohje on ollut joskus Glorian ruoka ja viini -lehdessä. Laitan sen nyt tänne ystävien pyynnöstä. Kakku on mahtava ja täyteläinen makuelämys!

Pohja:

200 g digestive-keksejä
100 g voisulaa

Jauha digestivet monitoimikoneessa ja sekoita keksimurut voisulaan. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Vuoan pohja kannattaa vuorata voipaperilla. Laita pohja jääkaappiin jäähtymään täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:

600 g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
3 munaa
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
2 tl vaniljasokeria 
1 prk (200g) ranskankermaa


Laita tuorejuusto kulhoon ja sekoita sitä hetki sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon sokeri ja munat yksitellen. Kun seos on tasaista, laita sekaan vaniljasokeri, sitruunan kuori ja ranskankerma. Kaada seos vuokaan jäähtyneen pohjan päälle, ja paista kakkua 175 asteessa 45 minuuttia. Jätä kakku uuniin hyytymään vielä tunniksi paistamisen jälkeen.

Kuorrutus:

1 prk (200g) ranskankermaa
2 tl sitruunamehua
2 tl sokeria

Sekoita ainekset keskenään ja levitä tasaisesti kakun päälle. Hyydytä kakkua yön yli (mielellään n. 12 tuntia) jääkaapissa. Halutessasi voit koristella kakun tuoreilla marjoilla.