torstai 10. syyskuuta 2009

Auringonkukkaleipä

Tästä taikinasta voit tehdä kaksi pientä leipää tai yhden ison. Se onnistuu varmasti, kun noudatat ohjetta!

Taikinaan tarvitset:

2,5 dl vettä
2,5 dl maitoa
1 dl oliiviöljyä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
(voiteluun muna ja koristeeksi siemeniä)

Sekoita kuivat aineet keskenään, myös hiiva, suola ja sokeri. Lämmitä nesteet ja öljy kattilassa (n. 42 asteeseen) ja vatkaa jauhoseos siihen. Taikinan kuuluu jäädä melko löysäksi. Tarpeen mukaan voit lisätä/vähentää jauhomäärää. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kumoa kohonnut taikina pellille, vaivaa ja muotoile haluamasi muotoiseksi. Anna kohota hetki, voitele halutessasi munalla ja koristele siemenillä. Paista, kunnes leipä on kauniin ruskea (paistoaika voi vaihdella 20 - 60 min riippuen siitä, mitä jauhoja olet käyttänyt!).

3 kommenttia:

  1. Mmm...tuli tosi hyvää.

    VastaaPoista
  2. Oliiviöljy voi olla monille liian hallitseva maku, joten laitoin vain 1/2 dl rypsiöljyä ja paistoin tunnin uunissa, joista viimeiset 30 min. foliolla päällystettynä pinnalta palamisen estämiseksi.Kotona ei ollut grahamjauhoja, joten korvasin ne ruis- ja sämpyläjauholla. Leivontaohjeisiin kannattaisi laittaa myös "noin"-paistoaika, sillä se voi vaihdella leivästä riippuen 20-60 minuuttiin.Leipä onnistui tällä sovelluksella erinomaisesti, auringonkukan siemenet tuovat mukavaa lisämakua.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista! Näin hiukan myöhässä... En ole mikään konkari tämän Bloggerin käyttäjänä!

    VastaaPoista