maanantai 26. lokakuuta 2009

Tabbouleh, libanonilainen salaatti

Tämä ihana bulgur-salaatti syntyy hetkessä ja maistuu parhaimmalta, kun makujen antaa imeytyä yön yli.

2 sitruunan mehu

1,5 dl karkeita bulgur-suurimoita
1 sipuli
nippu tuoretta persiljaa silputtuna
nippu tuoretta minttua silputtuna
5 tomaattia
5 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
ihan hitusen verran kanelia

Valmista bulgur ohjeen mukaan. Käytän tässä salaatissa karkeita bulgur-suurimoita, joita ei tarvitse keittää. Jos käytät kokonaisia suurimoita, jotka täytyy keittää ennen syömistä, muista valuttaa ne hyvin ettei salaatista tule vetistä.

Laita suurimot salaattikulhoon ja lisää joukkoon hienoksi silputtu sipuli, pieneksi kuutioidut tomaatit, sitruunamehu ja yriti. Sekoita ja lisää loput ainekset. Ole todella, todella varovainen kanelin kanssa. Sitä ei ole pakko laittaa tähän salaattiin, mutta se syventää ihanasti makuja, kun sitä malttaa laittaa aivan todella, todella vähän. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua. Tämän salaatin kuuluu olla todella sitruunaista.

Voit tarjoilla salaattia esimerkiksi mesenä tai lisukkeena kasvisruoalle.

Punasipuli-vuohenjuustopiiras


Tätä piirasta on pakko kokeilla! Tässä yhdistyvät ihanasti makea punasipuli ja suolainen juusto. Jos et ole vuohenjuuston ystävä, voit käyttää tilalla voimakasta kermajuustoa. Itse aion tarjoilla tätä pikkujouluaikaan jonkun ihanan punaviinin kanssa. Laitan tänne kuvan heti kun ehdin!

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja
50 g voimakasta kermajuustoa raasteena
125 g voita
3 rkl kylmää maitoa tai vettä

Täyte:

4 punasipulia
3 rkl hyvää oliiviöljyä
2 rkl siirappia
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
2 munaa
2 dl ruoka- tai kuohukermaa (hiukan kevyemmän saat käyttämällä maitoa)
200 g vuohenjuustoa (tai voimakasta kermajuustoa)
hienonnettua tuoretta timjamia maun mukaan (n. 2 rkl)


Raasta juusto. Nypi jauhot, juustoraaste ja voi kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin hetkeksi. Sillä aikaa esivalmistele punasipulit.

Kuori ja lohko ne ja laita uunivuokaan. Sivele sipulinlohkot öljyllä ja siirapilla. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria ja paahda sipuleita 200 asteisessa uunissa 20 min.

Kun punasipulit on paahdettu, painele taikina piirakkavuokaan (pohjalle ja hieman myös reunoille). Pistele pohjaan reikiä haarukalla, ja paista ilman täytettä 10 min 200 asteisessa uunissa. Samalla kun piiras on uunissa valmista täyte.

Sekoita munat ja neste kunnolla. Murenna vuohenjuusto sekaan ja mausta timjamilla. Kaada täyte piirasvuokaan ja painele päälle paahdetut punasipulit. Paista 200 asteisessa uunissa vielä n. 30 min. Tarkastele pinnan väriä: kun se on kauniin tasaisen ruskea, on piiras valmista.

(Muokattu Valion mainoslehtisestä 22.10.2009.)

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Helppo ja herkullinen kasvispasta

Kokeilin huvikseni tätä sekoitusta, ja se maistuikin yllättävän hyvälle!

ruukku rucolaa
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli
oliiviöljyä
1 pieni kesäkurpitsa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
2 rkl pestoa
tagiatelle-pastaa (tarpeen mukaan)

Lämmitä oliiviöljy paksupohjaisella pannulla. Lisää siihen viipaloidut valkosipulit ja kuullota hetki. Sitten lisää joukkoon sipuli ja puolet rucolasta hienonnettuna. Kuullota, kunnes sipulit ovat aivan pehmeitä. Tämän jälkeen lisää joukkoon viipaloitu kesäkurpitsa, ja anna hautua miedolla lämmöllä samalla kun keität pastan. Laita kasviksiin makusi mukaan suolaa ja pippuria. Kun pasta on sopivasti al dente, sekoita se vihannesten sekaan. Lisää n. kaksi ruokalusikallista pestoa ja sekoita. Koristele rucolalla ja pasta on valmista tarjoiltavaksi!

torstai 8. lokakuuta 2009

Ihana syksyinen punajuurikeitto



Sain tämän ohjeen rakkaalta ystävältäni. Nyt syksyllä kannattaa syödä paljon juureksia. Ne ovat halpaa ja herkullista lähiruokaa!

Keittoon tarvitset:

8 punajuurta
2 porkkanaa
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
nippu tuoretta persiljaa ja muita yrttejä maun mukaan
1/2 tl valkopippuria
ripaus mustapippuria
hitunen kanelia
suolaa maun mukaan
1/2 rkl sokeria
1/2 rkl punaviinietikkaa


Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa ja lisää siihen viipaloidut valkosipulinkynnet. Kuullota heti ja lisää joukkoon sipuli kuutioituna. Kuullota, mutta älä ruskista. Lisää joukkoon pippuri ja valkopippuri, sekoita hetki ja laita mukaan paloitellut punajuuret ja porkkanat. Kääntele juureksia öljyssä niin, että maku imeytyy niihin (n. 5 min). Lisää sitten n. 5 dl vettä ja odota, että se kiehuu. Voit halutessasi laittaa joukkoon puolikkaan kasvisliemikuution. Anna keiton kiehua n. 15 min ja lisää vettä tarvittaessa. Voit itse päättää kuinka kiinteää keitosta haluat. Kun punajuuret alkavat olla kypsiä, laita joukkoon siputtu tuore persilja (jos käytät kuivattua, lisää se hiukan aikaisemmin), kaneli, sokeri ja punaviinietikka. Ole varovainen kanelin käytön kanssa. Sitä tarvitsee laittaa todella vain hitunen, 1/4 tl riittää mainiosti. Seuraa juuresten kypsymistä ja kun ne ovat pehmeitä, soseuta keitto tehosekottimella. Suolaa voit käyttää maun mukaan.

Tarjoile smetanan ja paahdetun vaalean leivän kanssa!