maanantai 14. lokakuuta 2013

Porkkana-cashewpihvit


Tässä olisi loistava vaihtoehto papupihveille! Resepti on julkaistu Hesarin ruokasivuilla, mutta olen muokannut sitä hiukan ja mielestäni pihvit onnistuivat loistavasti. Pieni vinkki: näitä ei kannata alkaa valmistaa kiireessä, sillä aikaa vierähtää helposti yli tunti. Itse tein tänään pihvejä pitkä työ- ja tarhapäivän jälkeen, eikä se ehkä ollut parhain idea... Hyviä niistä tuli silti!

Pihvit:
10–12 kpl
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl appelsiinimehua
500 g luomuporkkanoita
1 pieni sipuli silputtuna
2 munaa
1 rkl oliiviöljyä
2 dl silputtua lehtipersilja
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
2–3 rkl vehnäjauhoja
Kastikkeeksi pihveille sopii tsatsiki. Tämä tsatsikiresepti on myös Hesarista. Itselleni uutena lisänä tässä on hunajaa. Se toimiikin erittäin hyvin happaman jogurtin kanssa. 
Tsatsiki:

½ kurkku
½ tl suolaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 pieni valkosipulin kynsi
½ tl hunajaa

Aloita tsatsikin esivalmisteluista. Raasta kurkku ja sekoita siihen suola. Laita seos siivilään ja siivilä kulhon päälle. Anna kurkun valua hetki. Sillä aikaa voit valmistaa pihvit.

Laita cashewpähkinät ja appelsiinimehu kulhoon. Anna pähkinöiden pehmetä hetki appelisiinimehussa. Sillä aikaa kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Pilko tai raasta myös sipuli mahdollisimman hienoksi silpuksi. Hienonna pähkinät veitsellä ja sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen kulhossa.

Annostele kuumalle paistinpannulle, jossa on runsaasti voita, lusikalla mieleisesi kokoisia pihvejä. Liian suuria ei kannata yrittää tehdä, sillä rakenne hajoaa herkästi. Paista  miedolla lämmöllä ja tarkkaile lämpötilaa. Lisää sitä tarpeen mukaan. Pihvit kypsyvät melko hitaasti, ja ne ovat kypsiä, kun porkkanan väri alkaa vaaleta ja pinta on kullanruskea.

Pihvien kypsyessä painele kurkkuraasteesta vielä käsin tai lusikalla nestettä pois. Sekoita raaste jogurtin joukkoon. Kuori ja hienonna kynsi joukkoon. Mausta hunajalla ja tarkista maku.


Lisukkeena pihveille maistuu mainiosti piparjuuri-perunamuusi. Reseptin bongasin Pirkka-lehdestä.

Peruna-piparjuurimuusi:

1 kg jauhoisia perunoita
nestettä tarpeen mukaan (perunoiden keitinvettä, maitoa tai kermaa)
reilu ruokalusikallinen voita
suolaa
piparjuuritahnaa tai piparjuurituorejuustoa maun mukaan (itse laitoin pienen purkillisen Creme Bonjour -piparjuurituorejuustoa)

Keitä perunat ja soseuta ne. Lisää nestettä soseutuksen aikana tarpeen ja makusi mukaan. Mausta  voilla sekä suolalla ja lisää lopuksi piparjuuritahna/-tuorejuusto. Sekoita hyvin ja tarjoile porkkana-cashewpihvien lisukkeena. 


maanantai 7. lokakuuta 2013

Juustoinen suppilovahveropiirakka syksyyn



Aikaa on taas päässyt vierähtämään edellisestä blogikirjoituksesta. Viime kevät ja kesä menivät remonttia tehdessä ja uuteen kotiin muuttaessa. Olen vasta nyt päässyt takaisin kokkailun makuun ja tässä nyt kärkeen syksyinen ihana sienipiirakka. Sovellan tässä jo aiemmin julkaisemaani piirakkareseptiä, tällä kertaa sienillä. Sienilajikkeen voi vaihtaa mieleisekseen. Itse käytän suppiksia niiden miedon maun takia (mieheni ei ole sieni-ihmisiä...).

Olen huomannut tämän piirakan maistuvan mainiosti vieraille. Sen rapea pohja ja juustoinen täyte lumoavat vieraan kuin vieraan!



Aloita valmistamalla piirakkapohja. Mehevän pohjan salaisuus on juustoraasteessa, joka tekee pohjasta sopivan kuohkean ja murean.

Pohjaan tarvitset siis:

2,5 dl vehnäjauhoja
50 g Valio Ritari-juustoa raasteena tai muuta vastaavaa
125 g voita
3 rkl kylmää maitoa tai vettä

Raasta juusto. Nypi jauhot, juustoraaste ja voi kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vetäytymään hetkeksi.

Painele taikina piirakkavuokaan (pohjalle ja hieman myös reunoille).  Pistele pohjaan reikiä haarukalla, ja paista ilman täytettä 10 min 200 asteisessa uunissa. Samalla kun piiras on uunissa valmista täyte.


Täytteeseen tarvitset:

2 dl kermaa (ruoka- tai kuohukermaa)
200 g Valion Ritari-juustoa tai muuta vastaavaa
2 munaa
1 pieni sipuli (ja halutessasi myös 1 valkosipulin kynsi)
suppilovahveroita tai muita sieniä oman maun mukaan (Itse laitain noin 1,5 - 2 dl kokonaisia pieniä suppilovahveroita.)
mustapippuria
vähän suolaa

Silppua sipuli ja halutessasi myös valkosipuli. Kuullota sipulit pannulla ja lisää joukkoon sienet. Paista miedolla lämmöllä kunnes suurin osa sienien nesteestä on poistunut. Mausta suolalla. Sekoita kerma, muna ja juustoraaste. Mausta seos hippusella suolaa ja pippuria. Lisää sienet seokseen. Kaada täyte piirasvuokaan ja paista noin 30 min 200 asteisessa uunissa. Tarkastele pinnan väriä: kun pinta on kauniin kullanruskea, on piiras valmis.


Tarjoiluun:

Raikasta vihreää salaattia (esim. salaattisekoitus, jossa voi olla tuoretta pinaattia, rukolaa yms.) ja balsamicoa.


tiistai 12. helmikuuta 2013

Taivaallinen haudutettu munakoiso jogurtissa


Tarjoile esimerkiksi tuoreen leivän kanssa. 

Munakoiso on niiiiin taivaallinen vihannes, ja tämä on aivan ihana Lähi-idän munakoisoresepti, joka minun on pitänyt jo pitkään laittaa jakoon! Sopii syötäväksi sellaisenaan vaalean leivän kanssa, tai lisukkeena esim. falafelille (tai lihansyöjille kebabille). Uskomattoman yksinkertaisista aineksista syntyy upea makuelämys, ja kokonaan ilman suolaa! Mausteena ainoastaan valkosipuli, ja loput maut tulevat munakoisosta ja oliiviöljystä. Pahoittelen reseptin mittojen epämääräisyyttä, tämä on maun mukaan toteutettavissa!

1 tai 2 munakoisoa, mitä enemmän tarvitset, sitä enemmän munakoisoa :)
runsaasti hyvää oliiviöljyä
2 - 4 valkosipulin kynttä (maun mukaan siis!)
2 - 4 dl turkkilaista jogurttia (mitä enemmän munakoisoa, sitä enemmän jogurttia)

Munakoisokuutiot ja runsaasti oliiviöljyä, niin paljon, että kaikki kuutiot imevät sitä itsensä täyteen. 

Poista munakoisoista kanta, ja kuutioi koisot noin 1,5 cm x 1,5 cm kokoisiksi kuutioiksi kuorineen. Kaada korkeareunaiseen paistinpannuun oliiviöljyä niin, että koko pohja peittyy 1 cm kerroksella (eli tosi paljon, jos munakoisoa on valtavasti, laita vielä enemmän). Lämmitä öljy ja lisää munakoisokuutiot joukkoon. Hauduttele 30 - 45 minuuttia keskilämmöllä, sekoittele ja anna munakoisojen muussaantua öljyyn. Kun munakoisot ovat oikein pehmeitä, laita levy pois päältä ja lisää valkosipuli. Sekoita. Sitten lisää jogurtti, sekoita ja tarjoile heti tai kylmänä.



lauantai 9. helmikuuta 2013

Maukkaat papupihvit


Kaunis sipuli!

Vähän ankea kuva pihveistä ilman lisukkeita...
Tänään teimme pitkästä aikaa päivälliseksi papupihvejä. Vaikka niitä on todella helppo tehdä, syömme niitä aivan liian harvoin. Vaivana on tietysti esivalmistelut, papujen keittämiseen kun menee niin paljon aikaa. Hyvä vinkki on keittää iso määrä papuja valmiiksi, ja pakastaa ne sopivan kokoisissa annospusseissa. Pakastimesta niitä on sitten hyvä ottaa käyttöön aina tarpeen tullen. Meille se on hyvä systeemi, sillä olemme todellisia papujen suurkuluttajia. Hätätilanteessa tietysti myös purkkipavut käyvät, nekin maistuvat ihan hyviltä, ja niitäkin saa nykyään luomuna. 

Tästä ohjeesta riittää 2 - 3 ruokailijalle: 

5 dl kidneypapuja (tai 2 säilyketölkillistä) 
2 rkl vettä (jotta muussaaminen on helpompaa) 
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli tai maun mukaan 
1 1/4 dl spelttijauhoja (tai soija-/vehnäjauhoja) 
1 kananmuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
tuoretta ruohosipulia silputtuna 
tuoretta persiljaa silputtuna
(muita mausteita maun mukaan!)

Muussaa kidneypavut survojalla tasaiseksi muusiksi. Laitan itse joukkoon hiukkasen vettä, jotta saisin muusista tasaisemman. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki pannulla ennen kuin lisäät ne taikinaan. Lisää myös kananmuna (sen rakenne kannattaa rikkoa lasissa ennen lisäämistä, taikina onnistuu myös ilman kananmunaa, jos haluat jättää sen pois) sekä jauhot, ja sekoita hyvin. Lisää tomaattipyree ja mausteet, sekoita. Paista taikinasta pieniä pihvejä voissa pannulla. Voit paistaa pihvit myös uunissa (200 astetta, 20 min). Tarjoile kermaviilikastikeen ja salaatin kera.



keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Linssi-halloumisalatti




Valmis salaatti. 

Sipulimarinadi. 


Oi oi, pitkään aikaan en ole ehtinyt kehitellä mitään kivaa, mutta nyt yritän ottaa itseäni niskasta kiinni, ja alkaa taas nauttia ruoan laittamisesta ja reseptien kokeilusta. Tällä kertaa kokeilin netissä törmäämääni yhdistelmään: vihreät linssit ja halloumi. Hyvältä maistuu ja salaatti on erittäin ruokaisa. Tästä riittää kahdelle lounaaksi tai kolmelle lounaaksi. Lisukkeeksi useammallekin. 

250 g (rasiallinen) kirsikkatomaatteja
1/2 pieni punasipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä
hienoinen ripaus sokeria
1 punainen ja 1 keltainen paprika
(1 pieni kesäkurpitsa)
150 g vihreitä linssejä
1/2 kasvisliemikuutio
250 g halloumia (paketillinen)
hiukan tuoretta korianteria tai persiljaa hienonnettuna

Laita linssit kiehumaan kasvisliemikuution kanssa ja keitä kypsiksi. Valmista sillä aikaa muut ainekset. Viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynsi ohuen ohuiksi siivuiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja laita sipulit ja tomaatit salaattikulhoon. Purista sitruunan mehu joukkoon, lisää ihan hiukkasen sokeria ja oliiviöljy. Sekoita ja jätä marinoitumaan. Viipaloi paprikat isoiksi viipaleiksi ja paahda 225 asteisessa uunissa kypsiksi (noin 10 min). Jos haluat, voit laittaa salaattiin myös kesäkurpitsan. Siinä tapauksessa viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja paahda paprikoitten kanssa kypsäksi. Itse kokeilin salaattia kesäkurpitsan kanssa, mutta sen voi hyvin jättää myös pois. Kuori kypsät paprikanpalat ja pilko pienemmiksi. Kuutioi halloumi ja paista pannulla kullan ruskeaksi. Lisää kulhoon sipulien joukkoon lämpimät halloumipalat ja lämpimät linssit. Lisää joukkoon korianteri tai persilja ja sekoita. Tarjoile lämpimänä!

Todella kätevä sitruunanpuristimesta (esim. Chez Mauriuksesta Fredalta)! 





torstai 9. elokuuta 2012

Maistuva kantarellipasta

Kantarellit paistumassa voissa.

Valmis pasta ja runsaasti parmesaania

Olen aivan sekaisin kantarelleista! Viime viikolla onnistuin loihtimaan erittäin maukkaan kantarellikastikkeen ja tänään Hesarissa oli tämä resepti. Täytyihän tätä heti kokeilla, kun kantarelleja saa nyt lähikaupasta (... pääsisipä metsään niitä etsimään!). Olen vähän soveltanut reseptiä, ja tästä syömistä riittää kahdelle erittäin nälkäiselle.

Kastike:

noin puoli litraa pieniä, tuoreita kantarelleja
2 pientä kevätsipulia varsineen
2 valkosipulin kynttä 
3 rlk voita
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
parmesaania

Lisäksi:

täysjyväspaghettia
merisuolaa pastan keittoveteen 

Keitä pasta ja valmista samalla kastike. Kuullota valkosipuleita hetki oliiviöljyssä ja lisää joukkoon sipuli (ei vielä varsia). Kuullota hetki ja lisää kantarellit ja voi. Paista sieniä voissa, kunnes ne ovat sopivan kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun sienet ovat melkein kypsiä, lisää sipulin varret viipaloituina. Voit laittaa kastikkeeseen vähän pastan keitinvettä, jos kastike on liian paksua. Sekoita kypsä pasta joukkoon ja tarjoile runsaan parmesaaniraasteen kera. 





torstai 5. heinäkuuta 2012

Kesäpitsa ja kotitekoinen pesto!

Äidin kukat ansaitsevat kuvan blogissa!



Kesäinen helppo pesto

2,5 dl basilikanlehtiä
1/2 dl paremesaanilastuja
1/2 dl pinjansiemeniä
suolaa
noin 1 dl oliiviöljyä

Tämä pesto on tarkoitus laittaa pitsapohjan päälle tomaattikastikkeen sijasta. Jauha basilikanlehdet sauvasekoittimella, lisää oliiviöljy ja pinjansiemenet. Jauha oikein hienoksi ja lisää parmesaani. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa maun mukaan. Voit halutessasi laittaa mukaan myös vähän sitruunamehua tai muita yrttejä. 



Pitsapohja (1 pyöreä pitsa, tee tupla-annos, jos teet useampia pitsoja)

1 dl vettä (noin 37-asteista)
15 g hiivaa
ripaus sokeria
2,5 dl hienoja vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
loraus öljyä

Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää siihen ripaus sokeria. Anna hiivan heräillä hetki ennen kuin lisäät jauhot. Sekoita suola jauhoihin ennen veteen lisäämistä. Sekoita jauhot veteen ja vaivaa käsin taikinaa, lisää öljy ja vaivaa vielä. Anna kohota tunti ja muotoile taikinasta haluamasi pitsapohja pellille. Voit esipaistaa pohjaa 5 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä, jos pidät oikein kypsästä pohjasta. 

Marinoidut vihannekset

Marinadi:

1 dl oliiviöljyä
5 valkosipulin kynttä
1 tl timjamia
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. 

Vihannekset:

1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni punainen tai keltainen paprika 

Leikkaa kesäkurpitsasta hyvin hyvin ohuita viipaleita ja laita kulhoon. Lisää siivutetut paprikat ja kaada marinadi päälle. Anna maustua tunnin verran ja grillaa kasvikset lähes kypsiksi grillissä tai paahda niitä hetki paistinpannulla. 

Pitsan koonti:

Levitä pesto pitsapohjan päälle. Lisää grillatut vihannekset ja laita päälle runsaasti mozzarellaa ja halutessasi oreganoa. Paista pitsaa 225 asteessa 10-15 min, kunnes pohja on sopivan kypsä.