torstai 26. marraskuuta 2009

Ihana ja helppo ohraleipäTämän leivän tekeminen vaatii aikaa, mutta tulos on ihana!

Tarvitset:

1 pss kuivahiivaa
5 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
7 - 8 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
ripaus muskottia

Lämmitä maito ja sekoita siihen sokeri, suola ja 2 dl vehnäjauhoja, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Käytä vispilää, niin että taikinaan ei jää paakkuja. Anna hiivan herätä rauhassa ja kohota 1 - 2 tuntia vedottomassa paikassa liinan alla. Taikinan tulisi kuplia kunnolla tähän tyyliin:


Sitten lisää öljy, muskotti, ohrajauho ja vehnäjauhoja kunnes taikina irtoaa astian reunoilta ja sitä on helppo vaivata. Nosta taikina pois astiasta ja vaivaile ohrajauhotetulla alustalla. Kohota vähintään tunti liinan alla.


Nostele taikinaa reunoilta keskustaa kohti, niin että leipä saa toivotun muodon. Nosta leipä pellille ja kohota vielä puoli tuntia. Voit samalla lämmittää uunin 225 asteeseen, ja kun uuni on lämmin, paista leipää kunnes se on kauniin ruskea. Kuoreen saat rosoisuutta laittamalla uunin pohjalle vesiastian, ja näin vesihöyry tekee pinnasta ihanan rapean!

1 kommentti:

  1. hieno leipä! oikeen oikeen leivän tavalla tehty :)
    nestettä ei muuten kannata lämmitää, se on turhaa ja voi tappaa vaan hiivan. kylmä ehkä vähän hitaammin alkaa toimimaan mutta tulee enemmän makua

    VastaaPoista