sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Nopea ja herkullinen kasvisbrunssi kesään


Päädyimme järjestämään pienen kesäbrunssin ystävillemme, ja ajattelin jakaa sen täällä. Brunssi onnistui todella hyvin, ja se oli helppo ja nopea tehdä. Brunssiin kuului mansikka-fetajuustosalaatti, kuskussalaatti, juustoja, leipää, hedelmiä ja mansikka-ananassalaatti jäätelöllä. Juomina tarjoilimme mimosaa sekä omena-kulplavettä limellä. Kaikki ruoat ja juomat olivat ihanan raikkaita ja sopivat ihanasti kuumaan kesäpäivään. Mansikka-fetajuustosalaatti on aika pieni annos tässä ohjeessa, joten se kannattaa tehdä kaksinkertaisena, jos vieraita on 8 - 10.

Tein itse aivan ensimmäistä kertaa kuskusia ja yllätyin, kuinka helppoa sen tekeminen oli. Lisäksi salaatti tuntui maistuvan vieraille hyvin :).

Isoon (8 - 10 hengelle) kuskussalaattiin tarvitset

5 dl kuskusia
5 dl kiehuvaa kasvislientä (1,5 kasvisliemikuutiota riittää)
3 eriväristä paprikaa (ei mielellään vihreää)
1 pieni kesäkurpitsa
1 rasia kotimaisia kirsikkatomaatteja
3 kevätsipulia
1 dl pinjansiemeniä
kalamataoliiveja
tuoretta persiljaa

kastike
3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
2 rkl juoksevaa hunajaa
4 rkl öliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Aloita valmistamalla paprikat ja kesäkurpitsa. Ne paahdetaan uunissa, ja paahtamisen aikana voit valmistaa loput salaatista. Poista paprikoista siemenkodat ja leikkaa ne reilunkokoisiksi siivuiksi. Asettele palat kuori ylöspäin leivinpaperille ja pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä ja suolaa. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi pitkittäin ja laita myös pellille paprikoiden kanssa. Lisää päälle öljyä ja suolaa. Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes kesäkurpitsat tuntuvat kypsiltä ja paprikoiden kuoret alkavat mustua. Tarkkaile kypsymistä, voit joutua poistamaan kesäkurpitsat ennen paprikoita. Anna paprikoiden jäähtyä ja poista sen jälkeen niistä kuoret. Sitten voit leikata niistä sopivia paloja salaattiin.

Samalla, kun paprikat ja kesäkurpitsat kypsyvät, voit valmistaa kuskusin. Aloita kasvisliemellä. Kaada se kulhoon kuskusin päälle, ja anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Sekoita ja painele haarukalla kaikki paakut pois. Paista kirsikkatomaatteja pannulla hetki runsaassa voissa ja lisää joukkoon silputut sipulit (varsineen tai ilman oman makusi mukaan). Kuullota 1-2 minuuttia. Tarkoitus on vain tehdä tomaateista ja sipuleista hiukan pehmeämpiä, ei kypsyttää niitä. Lisää ainekset kuskusin joukkoon. Sekoita kuskusiin myös kuoritut paprikat ja kesäkurpitsansiivut. Paahda pinjansiemeniä kuivalla kuumalla paistinpannulla muutama minuutti, ja lisää salaattiin. Silppua persilja ja sekoita joukkoon se, ja oliivit.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa ja kaada se kuskusin joukkoon. Sekoita huolellisesti ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Tämän salaatin voit valmistaa jo tarjoilua edellisenä päivänä, ja antaa sen muhia jääkaapissa yön yli. Salaattikastike ja pinjansiemenet on kuitenkin hyvä lisätä joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.


Jälkiruoaksi tein tuoreista hedelmistä ja marjoista pienen salaatin. Siitä ei valitettavasti ole kuvaa, mutta maku oli huumaava! Näistä aineksista tulee runsas salaatti (8 hengelle).

1 litra kotimaisia makeita mansikoita
1 kypsä, makea ananas
2 dl pensasmustikoita
1 lime
kourallinen tuoretta minttua
vaniljajäätelöä

Pese ja perkaa mansikat. Leikkaa ne neljään osaan ja laita kulhoon. Kuori ananas ja leikkaa siitä sopivia paloja ja sekoita mansikoiden kanssa. Lisää mustikat ja purista päälle limen mehu. Lisää joukkoon tuoreet mintunlehdet kokonaisina ja sekoita. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa, herkullista! Tämä on ehkä onnistuinen hedelmäsalaatti, minkä olen koskaan tehnyt :).

Juustotarjottimen voit koota omista suosikkijuustoistasi ja tarjoilla lisäksi tuoreita patonkeja tai leipiä.

Juomina meillä oli siis mimosaa, eli sekoitus kuohuviiniä ja appelsiinimehua. Omena-kuplavesisekoitus syntyy näin:

Iso satsi

1 l omenamehua
1,5 l kuplavettä tai vichyä
2 limen mehu

Nämä sekoitetaan kannuun (voit tehdä esim. puoli annosta kerrallaan) ja tarjoillaan heti. Voit koristella limensiivuilla tai mintulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti