perjantai 1. heinäkuuta 2011

Linssi-papumuhennos intialaiseen tapaan


Pääsinpä vihdoin pitkästä aikaa kirjoittelemaan tänne blogiini. Olen ollut äitiyslomalla kohta yhdeksän kuukautta, ja ruokaharrastus on jäänyt vähän vähemmälle huomiolle. Nyt alkaa vauvapöhnä haihtua, ja voin taas palata rakkaan harrastusteni pariin.

Tällainen linssi-papumuhennos syntyi tänään. Seuraksi sopivat tofu-seesamkuutiot, jeerajogurtti ja mango chutney. Tulisuutta tähän ruokaan voi laittaa maun mukaan. Itselläni chiliä lurahti oikein kunnolla, ja kehittelin seuraksi jogurttikastikkeen tasaamaan tulisuuttta. Reseptissä on käytetty tällä kertaa mustapapuja, punaisia linssejä ja bataattia. Mustapapujen sijaan voit käyttää makusi mukaan muita papuja, kikherneitä tai keltaisia herneitä. Itse keitän aina papuja pakastimeen valmiiksi, josta niitä on helppo napata ruokiin. Myös purkkipavut käyvät yhtä hyvin. Mausteiden on hyvä olla tuoreita, jotta ruoasta tulee mahdollisimman maukasta. Ainakin inkivääriä ja chiliä saa lähikaupoista, joten niihin kannattaa panostaa.

2 isoa valkosipulin kynttä
3 cm pala tuoretta inkivääriä
1-2 palkoa tuoretta chiliä
1 iso sipuli
voita kuullottamiseen
1/2 bataatti kuutioina
2 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio (tai keittämiseen valmista lientä)
muutama desi papuja, herneitä, muita linssejä yms.


Aloita viipaloimalla valkosipulinkynnet ja chilit, kuutioimalla sipuli ja raastamalla inkivääri. Kuumenna voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää ainekset kattilaan. Kuullota hetki ja joukkoon curry ja jauhettu korianteri. Varo polttamasta mausteseosta! Sitten lisää hiukan vettä ja kasvisliemikuutio. Kiehauta ja kaada sekaan linssit ja bataattikuutiot. Tarkkaile veden määrää ja lisää sitä tarpeen mukaan. Hauduttele miedolla lämmöllä, mutta niin että seos kiehuu, kunnes bataatit tuntuvat kypsiltä. Lisää sitten mukaan pavut ja hauduta vielä hetki. Nyt muhennos on valmista, ja voit tarjoilla sitä joko riisin kera tai ilman. Lisukkeeksi kannattaa ehdottomasti laittaa mango chutneyta. Sitä saa useimmista isommista ruokakaupoista. Jos haluat, voit tehdä seuraksi myös jeerajogurttia. Siihen tarvitset 2 dl maustamatonta jogurttia esim. Turkkilaista jogurttia, ripauksen jeeraa ja puolikkaan, viipaloidun banaanin. Sekoita ainekset ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti